piatok 26. septembra 2008

Daňometer a burza

O tom, že Sao Paulo je ekonomickým centrom Brazílie a aj celej Latinskej Ameriky nemožno pochybovať. O tom, že v Sao Paule sa točí veľa peňazí takisto nie. Ak by ste na to náhodou zabudli, pripomenú Vám to minimálne dve veci v tomto meste.

Prvá vec je tzv. Impôstometro – počítadlo daní. Veľké, teda skôr dlhé počítadlo, kde každú sekundu naskakujú čísla symbolizujúce, koľko daní sa vyzbieralo. Urobil som si dve fotografie v priebehu 15 sekúnd a nárast je tam (a teraz prosím oceňte moje matematické schopnosti) 421 899,47 Reais, čo je zhruba 5 695 642 Sk (a aby som sa prispôsobil novotám na Slovensku –asi 189 066 € ). A len pre zaujímavosť 15. augusta tam mali 635 744 186 849 Reais = 8 582 546 522 461,5 Sk (mimochodom, viete vysloviť toto číslo na jeden nádych?) ...
Celkom dobrý biznis je to – vyberať dane... Škoda, že na to majú krajiny monopol :)

Druhou pripomienkou peňazí v Sao Paule je burza... Nie, nie burza v zmysle trhu so šatstvom. Je to burza cenných papierov a obchoduje sa na nej s rôznymi komoditami (doláre, káva...). Poznáte tie americké filmy, kde v kruhu stoja chlapíci v košeliach s telefónom na uchu a zápisníkom v ruke a prekrikujú sa v ponukách, ďalší predávajú a zapisujú si komu vlastne čo predali – a celé to vyzerá ako veľký chaos.
Tak presne takúto burzu majú v Sao Paule a čo je skvelé, môže sa na ňu prísť pozrieť každý – pozeráte sa z balkóna cez veľké okno a pod vami sa idú pretrhnúť komicky a nervózne vyzerajúci, poloplešatí až plešatí chlapíci s rozhajdákanou košeľou a vyhrnutými rukávmi. (Pripomínalo mi to niečo ako reality show Big Brother a Vyvolení pre intelektuálov :) ).
Ostal som v šoku, lebo som si nemyslel, že takéto šialené burzy ako s lacného hollywoodskeho filmu ešte stále existujú. Bol som v tom, že všetko sa deje elektronicky a viac sofistikovane. No bolo to milé prekvapenie. (Asi ako stretnúť dinosaura; myslíte si, že nežijú a bum – prídete do Sao Paula a tam máte v zoologickej záhrade jeden živý exemplár)


Žiadne komentáre:

Nekupuj ale predávaj letenky!

Ako získať lacné letenky?

1.Založ si blog / alebo prevádzkuj vlastnú webstránku
2.Zaregistruj sa zadarmo na Pelikáne 3.Umiestni partnerský odkaz na svoju stránku alebo blog.
4.Klikni na svoj odkaz a získaj províziu za svoju vlastnú letenku
5.Zdieľaj "svoj" link medzi kamošmi (Cez mail, cez FB...) a inkasuj 4-5 Eur za každú predanú letenku.
6.Pelikán ti vyplatí provízie priamo na účet.

Registrácia...

... a ozaj - netreba mať firmu ani živnosť ani nič podobné :)
Posledný tip na záver: Pri vypĺňaní formulára narazíš na Referral ID = je to ID, pod ktorým budeš registrovaný a bude aj v tvojom partnerskom linku = odporúčam teda nedávať do neho svoje meno a pod. (ID ale môže byť hocičo - napr: 98765, abcdefg...)