nedeľa 25. mája 2008

Stred sveta


Vybrali sme sa na výlet do mestečka Mitad del Mundo (V preklade - Stred sveta), ktoré sa nachádza len 30 minút od Quita.

Názov kto rý nesie, nie je úplne náhodný, keďže tade prechádza rovník a podľa istých výpočtov tam začína takže je to vlastne bod 0˚ 0̕ 0̕̕ (Toto si musím doštudovať, le bo ani domáci nevedia úplne presne, prečo je to stred sveta:))

Cesta taxíkom a dvoma autobusmi nám trvala asi tak hodinku a pol a dostali sme sa do Mitad del Mundo. Najprv sme sa rozhodli pozrieť na kráter sopky, v ktorom sa toto mestečko nachádza. Tak sme si za $1.5 stopli taxík, ktorý nás odviezol na vrch, z ktorého sme sa pozerali na kráter. Úprimne – keby mi niekto nepovie, že je to kráter, tak ani netuším. Ale okolité hory a údolie boli naozaj prekrásne. Som síce mestské dieťa, ale toto bolo naozaj úchvatné.

Cestou dolu sme zbadali indiána v tradičnom oblečení, tak sme prišli bližšie a našli indiánske múzeum :) Tomu sa hovorí dobrá reklama. Vošli sme teda dnu – do kostola starého 8000 rokov (toto sa mi fakt nezdá, keby to bolo 800 tak to mi tak časovo zapadá do obdobia pred Inkami, tak neviem či sa len teta - rozprávajúca ako tak skoro po anglicky nepomýlila). Vnútri sme okrem obrazov, váz a peknej hudby našli aj starý oltár pre ženu, pretože žena bola v tom čase vládkyňa. (To aj teraz je tak vo veľa prípadoch, že? :D).

Cesta dolu ku monumentu rovníka by bola dosť dlhá, tak sme oslovili jednu rodinku, ktorá nás úplne nezištne vzala dolu v zadnej – otvorenej časti ich auta. Sedeli sme teda na mieste pre tovar spolu so 4 deťmi a rozprávali sa s nimi :) Nakoniec nám aj zaspievali (ale museli sme im každému dať 10 centov na lízatko :D)

Pri monumente bolo všetko preplnené, pretože tam bol koncert známej speváčky Paulíny a ďaľších Ekvádorských hviezd :) Najlepšie to vystihuje náš výraz – hlava na hlave :D

Išli sme sa najesť do jednej z preplnených reštaurácií. Jedlo bolo však napriek množstvu zákazníkov veľmi chutné – k bravčovému mäsu a zemiakovej tortile nám nezabudli pridať dva druhy kukurice a samozrejme - osmažený plát banánu ako prílohu. Objednali sme si aj Inca Colu, ktorú vyrába kto iný ako Coca Cola :)

Popozerali sme si monument, polozili po ňom (robilo to veľa ľudí, len zväčša to boli deti :)), urobili fotky a zopár videí a išli domov. Keďže autobusy chodia viac ako náhodne, opäť sme sa pýtali cudzích ľudí, až nás jedno auto opäť raz zviezlo – milé :)

Dnešný koncert a fiesta sa konajú asi raz za pol roka, čiže sme si pri monumente nevychutnali pokoj a mier, ale tanec, hudbu a ľudskú radosť. Bez ohľadu na to, či prídete do Quita počas fiesty alebo počas všedného dňa, odporúčam Vám navštíviť Mitad del Mundo. Určite to bude aj pre Vás nezabudnuteľné.


PS: Viac fotiek si pozrite tu: http://www.facebook.com/album.php?aid=27038&l=eee73&id=673167926

Žiadne komentáre:

Nekupuj ale predávaj letenky!

Ako získať lacné letenky?

1.Založ si blog / alebo prevádzkuj vlastnú webstránku
2.Zaregistruj sa zadarmo na Pelikáne 3.Umiestni partnerský odkaz na svoju stránku alebo blog.
4.Klikni na svoj odkaz a získaj províziu za svoju vlastnú letenku
5.Zdieľaj "svoj" link medzi kamošmi (Cez mail, cez FB...) a inkasuj 4-5 Eur za každú predanú letenku.
6.Pelikán ti vyplatí provízie priamo na účet.

Registrácia...

... a ozaj - netreba mať firmu ani živnosť ani nič podobné :)
Posledný tip na záver: Pri vypĺňaní formulára narazíš na Referral ID = je to ID, pod ktorým budeš registrovaný a bude aj v tvojom partnerskom linku = odporúčam teda nedávať do neho svoje meno a pod. (ID ale môže byť hocičo - napr: 98765, abcdefg...)